2012. január 1-jétől megváltozott a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek megvalósításának feltételrendszere. Ennek értelmében a vállalkozások a K+F tevékenységeik költségeit már nem vonhatják le a fizetendő innovációs járulékból – az előző évek lehetőségével szemben –, helyette hazai és uniós pályázatok útján elnyert forrásokból, vissza nem térítendő támogatások útján finanszírozható a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység. E változásokat a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló 2004. évi CXXXIV. törvényben foglalták össze. (Letölthető!)

A korábban alkalmazott Frascati-kézikönyvre való hivatkozás kikerül a jogszabályokból, s így az innovációs törvényben szereplő meghatározások lesznek mérvadóak.

Az Új Széchenyi Terv kutatásfejlesztési és innovációs pályázatainál 2012-től többletpontot kaphatnak majd azok a cégek, amelyek alkalmazzák az Európai Bizottság által is támogatott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert, amely kimutatja a kis- és középvállalkozások innovációs képességét.

A járulékfizetési kötelezettség a vállalkozásokat illetően nem változott.