Word - Kezdőknek

A munkavégzés és a magánélet szinte minden területén szükség van áttekinthető, esztétikus kivitelű szöveges dokumentumok szakszerű, lehetőleg gyors elkészítésére, tárolására, későbbi felhasználására, továbbítására, nyomtatására.

Tartalmi elemek: a Word kezelési felülete: menük, eszköztárak, nézetmódok, a szöveg építőelemei és ezek formázási lehetőségei, karakter, bekezdés, felsorolás, számozás, táblázatok, oldal, élőfej, élőláb, képek grafikus elemek kezelése , mentés, megnyitás, fájlformátumok, nyomtatás, küldés, tömörítés.

Vissza a lap tetejére

Word - Haladóknak

Az egyszerű szövegek létrehozásán, mentésén, nyomtatásán a szövegelemek megformázásán túl többoldalas dokumentumok kezelése, stílusok, sablonok készítése, használata, kördokumentum létrehozása

Tartalmi elemek: szakasz szintű formázások (hasábok, páros, páratlan oldal beállítása), láb,- és végjegyzet, többszintű felsorolás, számozás, stílusok, tartalomjegyzék, ábrajegyzék, sablonok, kördokumentum (körlevél, boríték, címke), képek, grafikus objektumok kezelése, objektumok.

Vissza a lap tetejére

Excel - Kezdőknek

A munkavégzés és a magánélet sok területén szükség van szöveges, de főleg számadataink áttekinthető megjelenítésére, tárolására, feldolgozására, a számadatokból statisztikák készítésére, azok grafikus megjelenítésére.

Tartalmi elemek: az Excel kezelési felülete: menük, eszköztárak, szerkesztőléc ,a cella és tartalma, képletek, cellahivatkozások, egyszerűbb függvények, cellaformázás, munkalapok kezelése, diagramok készítése, mentés, megnyitás, fájlformátumok, nyomtatás.

Vissza a lap tetejére

Excel - Haladóknak

Bonyolultabb adatszerkezetek áttekinthetőbbé tétele kimutatások készítésével, mátrix és adatbázis kezelő függvények használata, statisztikai, pénzügyi feladatok, esetvizsgálatok

Tartalmi elemek: kitöltések (sorozat, lista, adattábla), adatok érvényesítése, mátrix függvények, szűrések, adatbázis függvények, pénzügyi függvények, statisztikai függvények, dátum és szövegkezelés, kimutatás, kimutatás-diagram, solver.

Vissza a lap tetejére

Prezentációkészítés

Hogyan mutassuk be, amit elkészítettünk, feltaláltunk, kigondoltunk, megtapasztaltunk vagy meg szeretnénk magyarázni? Ehhez (is) segítséget nyújt a PowerPoint bemutató készítő program.

Vissza a lap tetejére

Office 2007

Az új programcsalád jelentősen eltér az előzőtől. A megszokott parancsok, műveletek magabiztos kezelése és az új eszközök optimális használata érdekében ajánljuk a tanfolyamot, amelyben megismerkedhetnek az újdonságokkal, az új menüszalagokkal, mind a Worl, az Excel és a PowerPoint tekintetében.

Vissza a lap tetejére

Open Office - ingyenes irodai porgramcsomag

Egyre többen tartjuk fontosnak, hogy saját számítógépünkön csak jogtisztán beszerzett programok fussanak. Erre lehet megoldás, ha az ingyenes OpenOffice irodai programcsomagot használjuk. Azonban felmerül a kérdés: ugyanúgy tudok-e vele dolgozni, mint a megszokott Worddel, vagy Excellel? Haza tudom vinni az irodai munkát, ha otthon szeretném befejezni? Már egyszer megszenvedtem a MS Office kezelésének elsajátításával, most kezdhetem elölről?

Tartalmi elemek: letöltése, feltelepítése, kezelőfelület, Word=Writer, Excel=Calc, függvények angolul!, PowerPoint=Impress, egyenletszerkesztő=Math, Paint=Draw, átjárható fájlformátumok, varázslók helyett tündérek, kényelmi szolgáltatások, egységes kezelés, beállítások.

Vissza a lap tetejére

Webszerkesztés I., II., III.

Egyszerű példákon keresztül megmutatjuk a honlapok fontosabb elemeit, pl. hyperlinkek, képek egyéb objektumok beszúrása stb. Kitérünk a több lapot egyszerre tartalmazó lapok szerkesztésére. Bemutatjuk azokat a módszereket, miként lehet a saját gépen készített információkat közzétenni. Megismertetjük az ingyenes fórumokon elhelyezhető honlapok különböző szerkesztésének lehetőségeit. Röviden kitérünk arra, hogy a különböző típusú szerverek miképpen viselkednek. Megismerkedünk a honlap szerkesztéskor betartandó legfontosabb szabályokkal.

 • Honlapszerkesztők, szövegszerkesztők
 • Honlapok működése a szerveren, szerver-cliens kapcsolat
 • Egyszerű honlap szerkesztése , beszúrt képpel és hyperlinkkel.
 • Több egymásra mutató honlap.
 • Keretes honlapok
 • Az NVU ingyenes honlapszerkesztő.
 • Honlapok közzététele. Saját szerver, nyilvános szerver, CD, Google-honlapok.
 • FTP-vel közzétett honlapok sajátosságai.
 • Linux és iisszerverek felépítése, használata
 • Képgaléria készítése frontpage editorban
 • Képgaléria készítése és beágyazása xnview-el.
 • Flash animáció készítése, és beágyazása koolmovies-el
 • A javascript alapjai. A program felépítése, beágyazása.
 • Javascript programok felkutatása, és felhasználása.
 • Egyszerű javascript írása.
 • Dokumentumok elhelyezése a Google-ban, Google webhelyek.
 • Google webhely készítése, és karbantartása.
 • Javascript utasításkészlet.
 • Objektumok egyszerűbb ismerete.
 • Programozási alapfogalmak pl. algoritmus, ciklus programelágazás stb.

Vissza a lap tetejére

Webdesign készítés

Mi a webdesign? Mit mutatnak a honlap és portál felmérések, elemzések? Hogyan függ össze a szerkezet a tartalommal? Milyen alkotóelemek lehetnek egy honlapon? Mi az alkotóelemek szerepe és hogyan helyezhetők el? Hogy viselkednek a szövegek? Mi a fontosabb: az olvashatóság vagy az információ megtalálása? A képek díszítenek, illusztrálnak vagy vizuálisan erősítik a honlap mondanivalóját? Mi azok a navigációs elemek: menük, linkek, gombok és még? Hogy működnek a multimédia és flash elemek? Milyen minőségi szempontokra érdemes figyelni a frissességen, megbízhatóságon, komplexitáson kívül? Hogyan tesztelhet egy laikus? Vannak-e hitelességi szempontok a webdesignban? Mik a célközönség igényei? Mikor zavaróak a reklámok? Mi az online marketing? Új tendenciák: milyen funkciót töltenek be a web 2.0-ás szolgáltatások a honlapokon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a tanfolyamon sok-sok példán, elemzésen keresztül

Tartalmi elemek: hazai és nemzetközi kutatási eredmények, webdesign szakirodalom megismerése. Honlapok formai és tartalmi elemeinek számba vétele, elemzése.

Banner készítés

Online reklám, online marketing. Ezeket a kifejezéseket gyakran halljuk, de értjük, ismerjük az internetes hirdetések világát? Hogyan tervezzem meg az én szolgáltatásom, honlapom reklámját? Kezdő vagyok, én is elkészíthetem a saját bannerem? Hogyan szerkesszem az online reklámom szövegeit, képeit? Mi az a flash? Mindehhez elég, ha csak egy alkalmazást ismerek? A tanfolyamon ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat, egyszerű és trükkös megoldásokat.

Tartalmi elemek: befolyásolás az online reklámokban. AIDA és NAIARS modell. Szöveges, képes befolyásolási módszerek, nyelvi eszközök. Főbb típusok áttekintése. A KoolMoves bemutatása. Menük és eszközök. Keretek és szereplők készítése, tulajdonságok változtatása. Idősíkok és beállításaik. Kész animációk beépítése. Jelenetek forgatása. Mentés, fájl típusok. Tesztelés különböző böngészőkkel.

Vissza a lap tetejére

Flash animáció

A Flash eredetileg egy egyszerű animáció-szerkesztő programnak indult, mára azonban egy komplex platformmá fejlődött, amely egyaránt alkalmas mobil tartalmak, interaktív bemutató vagy akár weboldalak készítésére is. A KoolMoves elnevezésű ingyenes használható szoftverrel ilyen animációkat készíthetünk, rengeteg előre beépített látványos sablonnal és effekttel, amik megvalósítása Adobe (Macromedia) Flashben sokkal nehézkesebbek.

Tartalmi elemek: letöltése, feltelepítése, kezelőfelület, objektumok, szereplők, vektorgrafikus rajzolás, key frame, tweens, transzformációk, effektusok (2D, 3D), symbol library, klip, gomb, kép, hang, szöveg, rétegek/maszk használata, akciógombok, idővonal.

Vissza a lap tetejére

Házi mulitmédia

A modern kép és hangfelvevő eszközök sok lehetőséget nyújtanak, az élet legkülönbözőbb területén az események megörökítésére. Most már akár mobiltelefonnal film, vagy hangstúdiót rendezhetünk. Meglephetjük ismerőseinket mókás felvételekkel. Sokszor történik meg, hogy a felvétel túl rövid, túl hosszú, vagy oda nem illő elemek kerültek bele. Jó ha ismerjük azokat az eszközöket, folyamatokat, amivel anyagainkat megjelenésre alkalmasabbá tehetjük.

Tartalmi elemek: digitalizálás fogalma, és gyakorlata kép, videó, és hang esetében. Diszkrét és folyamatos médiumok. Színek, hangok megjelenítése digitális formában. Képszerkesztők eszközei, hangszerkesztők eszközei, a hangszerkesztés alapgyakorlatai. Videó szerkesztés egyszerű mindenkinek rendelkezésre álló eszközökkel. Multimédia szerkesztés gyakorlati problémái. Feliratok készítése.

Vissza a lap tetejére

Képszerkesztés

Egyre többen tartjuk fontosnak, hogy saját számítógépünkön csak jogtisztán beszerzett programok fussanak. Erre lehet megoldás a legkülönbözőbb ingyenes szoftverek használata. (Részletezését lásd az ingyenes szoftverek használata címnél!) Sok-sok példán keresztül szeretnénk megismertetni a hallgatóságot az ingyenes szoftverek világával. Manapság már nemcsak a fotósok, grafikusok képesek varázslatokra, hanem ön is! Ismerje meg egy professzionális képszerkesztő program működését, műhelytitkait. Barátkozzon össze a pixelekkel és más tündékkel. A tanfolyam során minden elméleti ismeretet gyakorlatban, sokféle feladat segítségével közvetítünk. Az elméleti anyag elsajátítását vázlatok, a gyakorlatok végzését részletesen kidolgozott mintapéldák, leírások segítik.

Tartalmi elemek: képszerkesztő programok, eljárások, grafikai alapfogalmak. Fájl formátumok, felbontás, színterek, színmélység. Az Adobe programcsalád. Photoshop felülete, munkakörnyezet. Menük, paletták, eszközök, eszköztárak. Általános beállítási és testre szabási lehetőségek. Új dokumentum típusok, megnyitási formák. Navigáció a dokumentumban, nagyítás, kicsinyítés, nézetek, képernyőmódok. Bridge funkciók. Képmanipulációs alapok: transzformációk (forgatás, tükrözés, vágás, átméretezés, nyújtás, perspektívák. Korrekciós alapok: retusálás színekkel, tónusokkal, radírral, festéssel, görbe korrekciókkal. Stílusok. Szabályos és szabálytalan, valamint szín alapú kijelölő eszközök. Munka a rétegekkel, maszkokkal, fontosabb szűrőkkel. Szöveg eszközök, alakzatok, görbék. Egy kis vektorgrafika. Mentési módok, optimalizálás webre, előkészítés nyomtatásra. Igény szerint további lehetőségek pl.: albumok készítése, automatizálható eljárások, animációk, rolloverek, export, import funkciók, Photoshop alapú honlapok, bannerek.

Vissza a lap tetejére

Ingyenes szoftverek használata

Egyre többen tartjuk fontosnak, hogy saját számítógépünkön csak jogtisztán beszerzett programok fussanak. Erre lehet megoldás a legkülönbözőbb ingyenes szoftverek használata. Sok-sok példán keresztül szeretnénk megismertetni a hallgatóságot az ingyenes szoftverek világával.

Tartalmi elemek: képszerkesztők, képnézegetők, XnView, Pixia, PhotoFiltre, Gimp, CD, DVD írás, DeepBurner, DVD Styler, Office, OpenOffice, Multimédia, Audacity, KoolMoves, VLC Media Player, Free/Any Video Converter, Videókonferencia, (WiZiQ), WEB, NVU, Kompozer, FileZilla, 7-zip és egyéb tömörítők, letöltésvezérlők, távoli asztal kapcsolat (TeamViewer, GBridge), Portable változatok!

Vissza a lap tetejére

JAVA programozás kezdőknek

A JAVA egy nagyon fiatal programozási nyelv sajátos logikával (Objektum Orientált Programozás) és sajátos kivitelben (Java Development Kit). Az előbbi megtanulható, az utóbbi ingyenesen letölthető és használható. Amit a JAVA ezen felül ígér: "írd meg egyszer, futtasd bárhol", vagyis ugyanaz a program futni fog Windows és Linux alatt is, sőt akár a mobilodon is. Ez a tanfolyam azoknak szól, akik most szeretnének megismerkedni a JAVA nyelv alapjaival.

Tartalmi elemek: OOP, objektumok (osztályok, példányosítás), alapelvek (zártság, öröklődés, többalakúság), JAVA koncepció, fordító, értelmező, JDK, fejlesztői környezet: jegyzettömb, fejlesztői környezet: FreeJava, nyelvtani szabályok, műveletek, Hello.java, Faktorialis.java, Datum.java, Primteszt.java, MasodFoku.java, példák öröklésre, többalakúságra, public, private, protected megkülönböztetése, eseményfigyelők használata, legalább 1 grafikus felületen futó, gombokkal vezérelhető egyszerű alkalmazás megírása, egyéb fejlesztői környezetek bemutatása.

Vissza a lap tetejére

3D Sutido max

Ez egy komplett 3d vizualizációs program. Az egyszerűbb 3d modellezéstől egészen a legösszetettebb karakter-animációkon át a filmes vizuális effektusokig,sok mindenre használják. A legelterjedtebb és egyik legnépszerűbb és sokoldalúbb vizualizációs szoftver a piacon. Bár a legelterjedtebben mégis az építészeti-, formatervezői- és számítógépes játékfejlesztői szakmákban használják. A magyarországi látványtervező, építészeti és belsőépítészeti stúdiók mind ismerik, de használatukat egyre inkább profi szakemberekre bízzák. Önállóan nehezen és hosszadalmasan tanulható komplexitása miatt, de most itt a lehetőség, hogy egy 30-50 órás szakember melletti tanulás után mindenki saját maga fejlesztheti a tudását az egyes specifikusabb területeken. A szoftver csak angolul és kizárólag windows operációs rendszer alatt érhető el.

Vissza a lap tetejére